全国各地市2013年中考英语试卷分类解析 完形填空(记叙文)

第一篇:全国各地市2013年中考英语试卷分类解析 完形填空(记叙文)
2013年全国各地市中考英语试卷分类解析——完形填空(记叙文)
【2013四川遂宁】B It was Sunday afternoon.My brother and I were alone at home.My parents went out.I was doing my homework while my younger brother was watching TV.Suddenly the doorbell rang.Ding-Dong!My brother thought that it was our parents, so he opened the 41 quickly.A tall man wearing a black raincoat stood outside.He said that he came to sell books and asked politely if our parents were at home.Without thinking, my brother said, “No.” Then the man asked if we would like to 42 some story books.I refused him.When I wanted to close the door, he suddenly pushed the door very hard and came into our house.He took out a 43 and ordered me to tie up my brother’s hands with a rope(绳子).I tied up his hands in a special way so my brother could untie(解开)44 easily.The man then tied my hands up and locked 45 of us in the kitchen.Soon, he went upstairs to 46 money.I taught my brother to untie the rope on his hands.He then untied me.I rushed to the telephone to call the police, 47 the line was dead.The doors were all locked from the outside.It was lucky that the man forgot to lock the kitchen window.We got out of the house through the kitchen window and to the 48 pay phone to call the police.Soon 49 came to our house and the man was caught.By that time, my parents had come home.We told them the whole story.My parents were 50 that we were not hurt.They told me that I should stop my brother from opening the door to strangers.I learnt a lesson on safety.41.A.window B.door C.book 42.A.lend B.sell C.buy 43.A.book B.knife C.gift 44.A.himself B.myself C.herself 45.A.all B.neither C.both 46.A.look for B.look at C.look after 47.A.and B.so C.but 48.A.farthest B.nearest C.largest 49.A.my friends B.the neighbors C.the police 50.A.glad B.angry C.sad 【主旨大意】本文是一篇记叙文。记述了一个星期天的下午,我的父母不在家,只有我的弟弟和我,一个陌生人进入家里面偷钱的故事。故事中体现了我的聪明与勇敢。最后警察把小偷抓住,我也从这件事中学了一课。
41.B【解析】考查名词的辨析。Window窗户 doo门 book书 由上下文的含义可知应该是打开门,故选B。
42.C【解析】考查动词的辨析。Lend借 sell卖 buy买 根据上下问可知这个黑衣男是以卖故事书为名,故应是问他们买不买,故选C。
43.B【解析】考查名词含义。Book书 knife小刀 gift礼物 由下文的他命令我用绳子系住我弟弟的手,可推测出应是拿出小刀。故选B。
44.A【解析】考查反身代词。Himself他自己 myself我自己 herself她自己,由文章的含义可知应该是他自己,故选A。
45.C【解析】考查代词的含义。All三者或三者以上都 neither都不 both两者都,根据文章只有我和我的弟弟两个人,所以用both,故选C。
46.A【解析】考查动词短语的辨析。Look for寻找 look at看 look after照顾 这个男的上楼应该是寻找钱,故可知选A。
47.C【解析】考查连词的辨析。And和;又 so所以 but但是,由上文的我冲到电话那给警察打电话,和后文的电话坏了,可知前后是转折含义,故选but,所以C为正确答案。48.B【解析】考查形容词辨析。Farthest最远的 nearest最近的 largest最大的,由句子含义可知应是跑到最近的电话亭,故选B。
49.C【解析】考查名词含义辨析。My friends我的朋友 the neighbors邻居 the police警察 由上下问的含义可是应选C。
50.A【解析】考查形容词的辨析。Glad高兴 angry生气 sad悲伤 由句子可知他们的父母应该是高兴,故选A。
【2013四川南充】先通读下面短文,掌握其大意,然后从短文后面各题所给的选项中选出最佳答案,并在答题卡内填涂相应的字母代号。
A king was old and he knew it was time to choose a new king.He told all the young people in his country, “I will give ___36___ of you a seed(种子).Plant it and bring it back one year later.Show me the plants that you bring, ___37___ I’ll choose a new king from you.”
A boy ____38____ Peter got a seed, too.He planted it ___39___.But the seed didn’t grow at all.A year later, Peter had to take his ___40___ box to the palace.Others all brought beautiful plants there and Peter felt ___41___.The king ___42___ the palace and looked around.When he found there was nothing in Peter’s box, the king smiled and said to the others, “One year ago, I gave everyone a seed ___43___ couldn’t grow.But all of you, ___44___ Peter, have brought me plants and flowers.Peter was the only one with the honesty(诚实)and courage to bring ___45___ a box.So he will be the new king!” 36.A.neither 37.A.but 38.A.helped 39.A.carefully 40.A.full 41.A.excited 42.A.reached 43.A.who 44.A.besides 45.A.such B.each B.although B.asked B.careful B.empty B.sad B.got B.what B.except B.so
C.both C.and C.named C.careless C.beautiful C.happy C.arrived C.which C.with C.as 【主旨大意】这是一篇记叙文。短文记叙了一位老国王选新国王方法:他发给每个年青人一粒种子叫他们去种植,他将从他们中选择一位新国王。一年后,彼特带了一个空箱子到宫殿来,其他人都带漂亮的植物。然而国王一年前给的是一粒不能生长的种子。彼特是唯一一个具有诚实和勇气带要空箱子的一个人,国王选彼特成为新国王。故事告诉我们:做人一定要诚实。
36.【解析】选B 考查代词辨析。句意:我将给你们每人一颗种子。neither 意为“两者都不”;each 意为“每个”;both意为“两者都”。each of you “你们每个人”。故选
B。
37.【解析】选C 考查连词辨析。句意:将你们带来的植物给我看,我将从你们中选择一位新国王。but“但是”,表示转折;although “虽然”;and 表示承接。此外两个分句间承接并系,故选C。
38.【解析】选C 考查动词辨析。句意:一个名叫彼特的男孩也得到了粒种子。a boy named Peter “一名名叫彼特的男孩”。
39.【解析】选A 考查副词用法。句意:他细心地种植它。carefully “细心地”,在句中作状语修饰动词planted;而careful和careless都是形容词,不可以作状语。故选A。40.【解析】选B 考查文意理解。根据下文When he found there was nothing in Peter’s box, 可知“彼特不得不将他空箱子带到宫殿来”。full“满的”;empty“空的”;beautiful “漂亮的”。根据文意选B。
41.【解析】选B 考查文意理解。他带了一个空箱子到宫殿来,其他人都带漂亮的植物,因此,“彼特感到难受”。excited “激动的”;sad “难受的”;happy“高兴的”。故选B。
42.【解析】选A 考查动词辨析。reach是及物动词,后接名词作宾语;get 作为“到达”讲,是不及物动词,需要加上介词to才可接名词作宾语;arrive 作为“到达”讲,也是不及特动词,需要加上介词at或in才可接名词作宾语。故选A。
43.【解析】选C 考查定语从句的引导词。句意:一年前我给了你们每人一粒不能生长的种子。本句中的先行词a seed 是物,故引导词应用which。所以选C。
44.【解析】选B 考查文意理解和介词辨析。句意:但是除了彼特以外,你们每个人都给我带来了植物和花。besides “除„„以外”,需要加上它后面的内容;except “除„„以外”需要排除它后面的内容;with“带有”。根据句意及介词的含义选B。
45.【解析】选A 考查文意理解和词义用法辨析。句意:彼特是唯一一个具有诚实和勇气带要如此箱子的一个人。such “如此的”,后接名词或名词性短语;so “如此”后接形容词或副词;as 意为“作为,由于”等,没有“如此的”含义。所以选A。
【2013四川泸州】第二节:完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
通读下面的短文,然后从后面各题所给A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。
One Sunday afternoon, my younger brother and I were left alone at home.I was doing my homework __11__ my younger brother was watching TV.Suddenly, the doorbell rang.My brother thought it was our parents, so he opened the __12__ quickly.A tall man stood outside and __13__ politely if our parents were at home.Without thinking, my brother said, “No.” When I wanted to close the door, he suddenly __14__ the door very hard and came into our house.He took out a __15__ and ordered me to tie up my brother's __16__ with a rope(绳索).I tied up his hands in a special way so my brother could untie(松开)himself __17__.The man then tied my hands up and locked __18__ of us in the kitchen.Soon, he went upstairs.I taught my brother to __19__ his rope with his hands.He then untied __20__.I rushed to the telephone to call the police, __21__ the line was cut off.The doors were all locked from outside.It was lucky that the man forgot to__22__ the kitchen door.We got out of the house through the window and went to the nearest pay phone to call the police.Soon the police came and __23__ was caught.By the time, my parents had come home.We told them the __24__ story.My parents were glad that we were not hurt.They told me that I should stop my brother from __25__ the door to the stranger.I learned a lesson on safety.11.A.when B.before C.after D.while 12.A.cupboard B.door C.doorbell D.window 13.A.guessed B.asked C.argued D.cried 14.A.pushed B.pulled C.knocked D.closed 15.A.candy B.gift C.knife D.phone 16.A.feet B.legs C.hands D.arms 17.A.hardly B.easily C.suddenly D.difficultly 18.A.all
B.each C.neither D.both 19.A.make B.tie C.untie D.use 20.A.me
B.myself C.him D.himself 21.A.but
B.and C.or D.as 22.A.break B.lock C.move D.see 23.A.my father B.my mother C.my brother D.the man 24.A.happy B.whole C.usual D.same 25.A.turning B.sending C.opening D.closing 【主旨大意】本文是一篇记叙文,主要讲述了我和弟弟单独在家偶遇抢劫的故事,用我和弟弟的机智勇敢才能有效地逃脱坏人的抢劫,并及时报警,让警察把坏人绳之以法,从而给我们一次安全警告。11.【解析】选D。考查状语从句的连词。When当„„时,before在„„之前,after在„„之后,while也表示当„„时候,while还表示“而”,表示两个动作同时进行,这里是“我在做作业,弟弟在看电视”两个动作都在进行,所以选择答案D。
12.【解析】选B。语境理解。根据上文的门铃响了,所以是打开“门”,而不是打开“橱柜、门铃或窗子”,所以选择答案B。
13.【解析】选B。语境理解。根据上下文,空前“一位高个男士站在外面”,空后“是否我们父母在家?”,所以这里是ask请问,而不是guess猜、argue争论、cry哭泣。所以选择答案B。
14.【解析】选A。语境理解与逻辑推理。根据上文的“When I wanted to close the door”当我想关门时,以及下句的“and came into our house”进入我们家,可以推知这里是“他要强制破门而入”,所以是与“我”相对。应该用“推”,而不是pull拉、knock敲或close关,所以选择答案A。
15.【解析】选C。语境理解与逻辑推理。由下文的“命令我用绳索系住弟弟的手”,可以推知这里拿出的是knife刀子,而不是candy蜡烛、gift礼物或phone电话。所以选择答案C。
16.【解析】选C。细节理解题。由下文“I tied up his hands in a special way so”我用特殊的方法系住他的手,可知这里是系住的hands手,而不是foot脚、leg腿或arm胳膊。所以选择答案C。
17.【解析】选B。语境理解。根据这里所说的I tied up his hands in a special way so my brother could untie“我用特殊的方法系住我弟弟目的就是为了他能容易地打开”,所以是用easily,而不是hardly几乎不、suddenly突然地或difficultly困难地。所以选择答案B。
18.【解析】选D。语境理解。根据文章开头说到了“我和弟弟单独在家”,下文也说到了我和弟弟怎么逃脱,所以这里是“我们两个”both of us,所以选择答案D。
19.【解析】选C。语境理解与逻辑推理。由上文说到“那人上楼去”,下文也说到了“然后给我解开,„„我们才能出去”,所以这里是先untie his rope“打开他的绳索”,所以选择答案C。20.【解析】选A。语境理解。由上文“他打开自己的绳索”和下句I rushed to the telephone to call the police“我跑去打电话报警”,所以这里是“给我”打开,所以选择答案A。21.【解析】选A。考查连词的应用。根据上文的“我去打电话报警”和下文的“电话断线”,前后意思转折,所以选择连词but,所以选择答案A。22.【解析】选A。语境理解。根据上文的The doors were all locked from outside.“所有的门都从外面锁上了”,这里“幸运的是那人忘记锁厨房的门”,而不是break打破、move搬动或see看见。所以选择答案A。
23.【解析】选D。语境理解。根据上文的Soon the police came“警察很快来到”,所以这里是“那人”被捉住,所以选择答案D。
24.【解析】选B。语境理解。根据这里表示:我们告诉父母“全部的”故事遭遇,而不是happy高兴、usual平常或same同样的,所以选择答案B。
25.【解析】选C。语境理解。根据上下文,可知这里说到出事的最关键是,应该“阻止弟弟给陌生人开门”所以选择答案C。
【2013四川广安】第二节 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)先通读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳答案。
One day a poor farmer 36 taking a bag of rice to town.Suddenly the bag fell of his cart(马车)onto the road.He didn’t know 37 he could do about it because it was too 38 for him to lift(举起)alone.He only hoped that someone would soon pass by and give him a hand.Just at this moment, a man riding a 39 came up to him.But the farmer felt 40 when he saw who he was.It was the great man who lived nearby.He thought the great man 41 help him, and hoped another farmer would come up.But the man got 42 his horse right away and said, “I think you need help.” Then he took one end of the bag and the farmer took 43.They lifted it together and put it on the cart.“Sir,” asked the farmer, “how much should I 44 for you? ”
“Don’t mention it.” The great man answered.“When you see 45 else in trouble, do the same for him.”
36.A.is B.are C.was 37.A.what B.where C.when 38.A.heavy B.empty C.light 39.A.car B.bike C.horse 40.A.unhappy B.interested C.relaxed 41.A.would B.wouldn’t C.must 42.A.off B.on C.up 43.A.others B.other C.the other 44.A.take B.spend C.pay 45.A.everyone B.anyone C.nobody
【主旨大意】本文讲述了一位农民拉着一袋子大米进城,突然大米从马车上掉下来了,一位住在他家附近的名人正好骑着马从此处路过,给他帮忙将大米搬到马车上。当农民问需要怎样回报他时,名人回答说:“当你看到别人遇到麻烦时,你也这样做”。36.C 解析:由句意“一天一位贫穷的农民正拉着一袋子大米进城”可知本句为过去进行时态,故选C。
37.A 解析:由下文“因为它太重了”可知农民不知道该做什么了,故选A。38.A 解析:因为米袋子太重了,他独自举不起来,故选A。
39.C 解析:由下文But the man got 42 his horse可知答案。40.A 解析:由But可知此处当这个农民看到这个人是谁时感到不高兴。因为这个人是名人,农民担心他不会帮忙。
41.B解析:由下文and hoped another farmer would come up.可知他认为这位名人不会帮助他。
42.A解析:但是这位名人立刻从马上下来。get off “下来”。43.C解析:此处指他抓着袋子的一头,农民抓着袋子的另一头。44.C解析:pay for 为固定搭配,意为“赔偿,付款”。45.B解析:anyone else“其他任何人”。
【2013湖北黄石】Ⅱ.完形填空(每小题1分,共10分)D 阅读下面的短文,掌握其大意,然后从各小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳 选项。
Growing up is not always easy.When we face difficulties, a spirit of depending on _ 41 is more useful than crying for help.That’s what Hong Zhanhui’s story of growing from boy to man 42 family hardship tells us.Hong was born in 1982 in a poor family in Xihua County(县), Henan Province.When he was only 11, his father became badly ill and one day he came back with an unwanted baby 43.A year later, Hong’s mother 44 home.She no longer wanted to live such a poor life and face her sick husband.So everything hard fell onto the young boy’s 45 : to take care of his father and the younger sister Chenchen, and to go on to study.Although his life was hard, Hong didn’t go away from his father and sister.He took several part-time jobs to 46 his family.He climbed tall trees to get birds’ eggs for his sister.He walked 2 hours at weekends to the market to 47 different things to sell around his school.A few years later, he studied at a college.To take care of Chenchen, he worked hard to 48 a room near his college for her, and sent her to school.After Hong’s story went 49 , he became a hero in people’s eyes.But Hong ___50___ offers from others.He said he felt encouraged by kind offers, but he could depend on his own work.Through his hard life, he has grown up from boy to man.(C)41.A.parents
B.friends
C.yourself D.God(D)42.A.out of B.into C.without D.with(C)43.A.dog
B.cat
C.girl
D.boy(A)44.A.left
B.arrived
C.went D.came(B)45.A.back
B.shoulders C.head D.body
(D)46.A.help
B.save C.protect D.feed(D)47.A.make
B.buy
C.produce D.collect(C)48.A.build
B.borrow C.rent
D.share(A)49.A.public B.clear
C.by D.far(D)50.A.accepted B.asked
C.received D.refused 【主旨大意】本文是一篇记叙文。通过洪战辉的自强不息,以及自己顽强的意志来照顾父亲和妹妹,在这样艰苦的条件下考取大学,仍然承担着家庭的重大责任的故事。【答案】41-45 CDCAB 46-50 DDCAD 41.【解析】选C。句意理解题。depend on “依靠”,后面一句That’s what Hong Zhanhui’s story,那就是洪战辉的故事,以及下文的叙述,我们可知是依靠自己,故选C。
42.【解析】选D。句意理解题。根据句意:那就是洪战辉从一个男孩到一个男人具有艰苦的家庭生活所告诉我们的成长故事;with family hardship在句子中作伴随状语。故选D。43.【解析】选C。语境理解题。依据下文可知:洪战辉领回的是一名女婴。故选C。
44.【解析】选C。推理判断题。依据下文可知他的母亲离开了这个家,所以用left。故选C。
45.【解析】选B。语境理解题。由下文照顾他的父亲和小妹妹晨晨,并且继续学习。所以前面说的一切艰难都落在了这个年轻人的肩上。故选B。
46.【解析】选D。语意理解题。从段首句:尽管生活困难,他没有离开父亲和妹妹。他找了几份兼职的工作去养活他的家人。由此句句意可知,故选D。
47.【解析】选A。语意理解题。根据句意:在周末他步行两小时去市场,尝试在学校附近卖不同的东西。注意此句中make的含义:是“尝试”而不是“制造”,故选A。
48.【解析】选C。推理判断题。依据上句To take care of Chenchen, he worked hard 为了照顾晨晨他努力工作在学校附近租了一间房子,build 建造;borrow 借;share 分享;都不符合题意,故选C。
49.【解析】选A。推理判断题。由下文 he became a hero in people’s eyes.他变成了人们眼中的英雄,所以上一句应该是洪的故事公之于众之后。Go public 公之于众,故选A。50.【解析】选D。推理判断题。accepted 接受;asked 问;received 收到;refused 拒绝;由下文的他说因为这些善举他感到很受鼓舞,但是他能依靠他自己的工作,根据句意应该是“拒绝”,故选D。
【2013 上海】B.Choose the best words and complete the passage(选择最恰当的单词完成短文)(12分)
You can reach almost any goal if you want to — but sometimes it takes great efforts to realize your dream.That was quite true for me.When I was 17 years old, I broke my father’s 80.He had saved enough from an average income to send me to college to become a lawyer.Three months later I was home telling him that I had left college—and for first time I saw him 81.“Son, I’m always going to love you even though you’ll never achieve anything,” he said with tears(眼泪)in his eyes.When I walked out of that room, I was burning with something within my body.Not everyone has the chance to feel it.I did not just want to 82 —I had to.But I couldn’t see how to do it and all the time my father’s words in my mind.I became a salesperson.It was not 83 because I knew almost nothing about marketing.Then a man introduced me to the Edwards training course.I went and learned
a lot of useful 84.I tried my best to put them to work.Soon after that, I started tasting the sweet fruits of success for the first time.Some time later, I told the manager of my company that I would like to meet with Mr.Edwards.They arranged it for me.When the day came, I told him, “Mr.Edwards, my goal is to be able to train people just as you trained me.” 85 , he agreed to let me try.All that came true because I set goals to make it happen.Sticking to the goal was the most important.80.A.promise B.record C.heart D.law 81.A.shout B.cry
C.laugh D.relax 82.A.succeed B.argue C.stop D.move 83.A.fair B.easy
C.serious D.safe 84.A.poems B.dialogues C.excuses D.skills 85.A.Luckily B.Usually C.Clearly D.Suddenly 文章大意:作者在父亲的爱和激励下,经过奋斗取得了成功,用自己的亲生经历诠释了只要认定目标,通过不懈的努力就能取得成功。
80.C【解析】当我17岁的时候,我伤透了父亲的心。break sb’s heart,伤了某人的心。81.B 【解析】我第一次看到他哭,cry,大哭。其他的shout,大喊;laugh,大笑;relax,放松,都不符合文意。
82.A【解析】我要的不仅仅是成功,但我必须成功,succeed,成功。其他的argue,争吵;stop,停止;move,移动,都不符合文意。83.B 【解析】因为我对推销一无所知,因此它并不容易,easy,容易的、简单的。其他的fair,公平的;serious,严肃地;safe,安全的,都不合适。84.D【解析】我去了并且学到了很多有用的技巧,skill,技巧。其他的poem,诗歌;dialogue,对话;excuse,借口,都不符合文意。
85.A 【解析】幸运的是,他让我试一下,luckily,幸运地。其他的usually,通常的;clearly,清楚地;suddenly,突然地,都不合适。
【2013山西】阅读下面短文,掌握其大意,然后从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出一个最佳选项,并在答题卡上将该涂黑。
When I was a young child, my parents often told me that a positive heart brought man everything.I didn’t understand and wondered why ___31___ has such a big influence on a person.And now, although I’m just a middle school student, I’d like to ___32___ my own opinions on this saying.Once I read a sentence— “To make this world a ___33___ place to live in, rather than the whole world, you’d better change your ___34___.” It made me lost in thought.There are so many things around us that go ___35___ our will.We can’t force life to follow our wishes.The earth won’t ___36___ turning whether we accept it or not.What we can do is just to make ourselves suit the world.I think we should learn to ___37___ welcome whatever life gives us, the spring sunlight or the winter snowfall, and try to get ___38___ from it.I have tried to catch every pleasant thing in my life, but I ___39___ catch most of the pleasant moments, such as being hugged by mother when in fear, being ___40___ by the teacher when in trouble, being helped by a stranger when ___41___.I realize that I don’t just live alone and that there are others around me I should ___42___.They all pay attention to my growing up, and are proud of my achievements ___43___ it is just a little progress.It is their care and love that ___44___ remind me I live in a warm and happy world.Different people may have different ___45___ towards life.But there is one rule should be followed and that is to make the world better.31.A.it B.he C.she 32.A.hold B.make C.show 33.A.nice B.dull C.rich 34.A.job B.heart C.taste 35.A.above B.along C.against 36.A.stop B.keep C.start 37.A.casually B.politely C.warmly 38.A.friendship B.success C.pleasure 39.A.won’t B.can’t C.needn’t 40.A.invited B.trained C.cheered 41.A.in line B.in danger C.in agreement 42.A.think of B.hear of C.dream of 43.A.as for B.now that C.even though 44.A.never B.often C.sometimes 45.A.plans B.habits C.attitudes 31-35.ACABC 36-40.ACCBC 41-45.BACBC 【主旨大意】“我”小的时候父母经常告诉我积极的心态给人带来一切,我不明白并想知道它对一个为何有如此大的影响。“使这个世界成为一个生活的好地方,而不是整个世界,你最好改变你的心态”。我们周围有许多事情违反我们意志,不论我们是否接收,地球不会停止旋转,无论生活给我们什么,我们都应该学会热烈欢迎,无论春天的阳光还是冬天的降雪,并且尽力从中得到乐趣。“我”不仅仅是一个生活,有“我”应该考虑的我周围的其他人。他们都关注“我”的成长并为我的成就即使仅是点小进步感到自豪。不同的人也许有对待生活的不同的态度,但是有一个规则必须遵守,这就是使世界变得更美好。
31.【解析】选A。考查代词。it指代上文的positive heart(积极的心态)。句意:我不明白并想知道它对一个人为何有如此大的影响。
32.【解析】选C。考查动词词义。句意:现在我虽然仅是一个中学生,但我想就这个说法表明我的观点。hold “握住;保留”;make “制造,制定”;show “表示,展示”。故选C。
33.【解析】选A。考查文意理解。To make this word a nice place to live in(使这个世界成为一个生活的好地方)。
34.【解析】选B。考查文意理解。根据上文positive heart的提示。句意:你最好改变你的心态。
35.【解析】选C。考查文意理解及介词辨析。句意:我们周围有许多事情违反我们意志。above “在„„上面”;along “沿着”;against “反对,违背”;根据句意选C。36.【解析】选A。考查文意及动词辨析。句意:不论我们是否接收,地球不会停止旋转。stop “停止”;keep “保持”;start “开始”。根据文意选A。
37.【解析】选C。考查文意理解和副词辨析。句意:我想无论生活给我们什么,我们都应该学会热烈欢迎,春天的阳光或冬天的降雪。casually“偶然地;漫不经心地”; politely“礼貌地”;warmly “热烈地,温暖地”。根据文意选C。
38.【解析】选C。考查文意和名词辨析。句意:并且尽力从中得到乐趣。friendship “友谊”;success “成功”;pleasure “快乐,乐趣”。根据文意选C。
39.【解析】选B。考查文意和情态动词。我已尽力抓住我一生中每一样美好的东西,但我不能抓住绝大数快乐的瞬间„„。won't “将不”;can’t “不能”;needn’t “不必”。根据文意选B。
40.【解析】选C。考查文意及动词辨析。文意:„„处于困境时被老师鼓励。invite “邀请”;train “培训”;cheer “为„„加油,鼓励”。根据文意选D。
41.【解析】选B。考查文意及介词短语。文意:„„当危险时被陌生人帮助。in line “排队”;in danger “处于危险中”;in agreement “持相同意见”。根据文意选B。42.【解析】选A。考查文意及动词短语。句意:我意识到我不仅仅是一个生活,有我应该考虑的我周围的其他人。think of“想到,考虑”;hear of “听说”;dream of “梦想”。根据文意选A。
43.【解析】选C。考查文意及连词。文意:他们都关注我的成长并为我的成就即使仅是一点小进步感到自豪。as for “至于; 关于”;now that “既然,因为”; even though “即使”。根据文意选C。
44.【解析】选B。考查文意和副词。句意:是他们的关怀和爱护经常提醒我生活在一个温暖和祝福的世界。Never“从不”;often“经常”;sometimes“有时”。根据文意选B。45.【解析】选C。考查文意和名词。句意:不同的人也许有对待生活的不同的态度。Plan“计划”;habit“习惯”; attitude“态度”。根据文意选C。
【2013山东烟台】
A group of adults, highly succeeded in their jobs, went to visit their old professor.Soon they began to __31__ the stress in work and life.The professor went to the kitchen and returned __32__ a pot of coffee and all kinds of cups—crystal(水晶的), glass, plastic, some nice looking, some plain looking, some __33__, some cheap.And he told them to help __34__ to the coffee.When all the students had a cup of coffee in hand, the professor said, “I’ve noticed that all the nice looking expensive cups were __35__, leaving behind the plain and cheap ones.While it is __36__ for you to want only the best for yourselves, that is the source of your __37__ and stress.You know that the cup itself adds no quality to the coffee.__38__ you really wanted was coffee, not the cup, __39__ you consciously went for the best cups.Now consider this: Life is the coffee;the jobs, money and __40__ in society are the cups.They are just __41__ to hold and contain life, and the type of cup does not change the quality of our life.Sometimes, by __42__concentrating only on the cup, we fail to enjoy the coffee that God has __43__ us.God gave us the coffee, not the cups.Please enjoy your coffee!The happiest people don’t have the best of everything.They just make the __44__ of everything.Live simply.Love feverously.Care deeply.Speak __45__.And leave the rest to God.31.A.think of
B.think for
C.complain about
D.drop out 32.A.for
B.at
C.in
D.with 33.A.expensive
B.ordinary C.strong
D.serious 34.A.them
B.themselves
C.him
D.everyone 35.A.mixed up B.left
C.taken up
D.refused 36.A.normal
B.important
C.impossible
D.necessary 37.A.thoughts B.failure
C.questions
D.problems 38.A.Who
B.How much C.What
D.That 39.A.and
B.but
C.so
D.or 40.A.position
B.age
C.health
D.purpose 41.A.cups
B.tools
C.bags
D.bowls 12.A.putting B.getting C.turning
D.concentrating 43.A.taught
B.provided C.returned
D.bought 44.A.fun
B.use
C.the best
D.the worst 45.A.kindly
B.sadly
C.rudely
D.seriously 【主旨大意】本文是一篇记叙文,介绍了一组事业上大有成就的同学一起去访问他们以前的大学教授,然而谈话的内容很快变成关于埋怨在工作和生活中的压力。当教授提供给他们不同杯子的咖啡的时候,大部分学生都去关注漂亮的昂贵的杯子,而忽略那些便宜的杯子。教授通过这件事情告诉他的学生们“最快乐的人不是拥有最好的一切,他们应该做最好的一切。
31.C【解析】考查动词词义辨析。Think of考虑;think for认为;complain about埋怨;drop out离开;退出。根据该句中提到的“stress in work and life.”可知他们开始埋怨工作和生活中的压力。故选C。32.D【解析】考查介词词义辨析。for为;at在;in在„„里面;with带有。根据下文中“a large pit of coffee and all kinds of cups”可知教授回来的时候手里拿着各种各样的杯子。故选D。33.A【解析】考查形容词词义辨析。Expensive昂贵的;ordinary普通的;strong强壮的;serious严肃的。根据下文中“some cheap”可知此处为some expensive相对应。故选A。34.B【解析】考查固定用法。Help oneself to something表示“随便吃/喝些什么”。该句句意:他告诉他们随便喝些咖啡吧。故选B。
35.C【解析】考查动词词义辨析。mix up混合;left剩下;take up占用;refuse拒绝。根据下文“leaving behind the plain and cheap ones.”,可推断所有好看的昂贵的杯子都被占用了。故选C。36.A【解析】考查形容词辨析。normal普通的;important重要的;impossible不可能的;necessary必要的。根据上文提到了教授的学生都拿了漂亮的昂贵的杯子,所以看判断该句子为“对你们来说只用好杯子是很普通的”。故选A。
37.D【解析】考查名词词义辨析。Thought想法;failure失败;question(口头)问题;problem麻烦;问题。根据下文的stress可推知此处为麻烦。故选D。
38.C【解析】考查疑问词辨析。who谁;how much多少;what什么;that那个。根据该句中的关键词 “office”可知句意:你真正需要的是咖啡。故选C。
39.B【解析】考查连词词义辨析。and和,并且;but但是;so因此;or或者,否则。根据上文提到了真正需要的是咖啡,下文又提到都选择了最好的杯子,所以,此处需要一个转折连词。故选B。40.A【解析】考查名词词义辨析。position职位;age年龄;health健康;purpose目的。根据该句中的关键词“in society”,可知选项中只有“职位”符合句意,它和工作、金钱相对应。故选A。
41.B【解析】考查名词词义辨析。cups杯子;tools工具;bags包;bowls碗。根据上文提到了“杯子”,可推知他们仅仅是生活的工具。故选B。
42.D【解析】考查固定用法。concentrate on集中于,句意:有时候,我们仅仅把精力集中在被子上。故选D。43.B【解析】考查动词词义辨析。taught教;provide提供;return归还;bought买。根据句意:我们没有享受上帝______给我们的咖啡。很明显此处需要一个动词“提供”合乎题意。故选B。
44.C【解析】考查形容词最高级用法。根据上文“最幸福的人并不一定有最好的一切。”中的关键词“the happiest”和“best”可知该处也应该用最高级,根据语境该句句意:他们只是制造最好的一切。可知她的父亲对自己的童年有清晰的记忆。故选C。45.A【解析】考查副词词义辨析。kindly友好地;sadly伤心地;rudely粗鲁地;seriously严肃地。根据上文中的“简单地生活。广泛地爱。深深地关心。”可知此处只有“友好地说”符合语境。其他选项不符合题意。故选A。
【2013四川雅安】完形填空(共20小题;每小题I分,满分20分)阅读下列短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A poor girl was selling flowers in the street 21 Christmas Eve.Her parents were ill, so she 22 get money for food.It was very cold.The girl felt cold and hungry.She stopped 23 a beautiful house.The girl knocked 24 the door and a man came out.She asked 25 he needed some flowers.The man said he didn't want 26.She left the house and felt tired.She sat down at the 27 of a tall wall.She looked 28 the flowers.The flowers 29 very nice.She suddenly had an unusual feeling.She felt she became light, 30 slowly she began to fly into the sky.She 31 higher and higher and at last she found herself on the clouds.A group of people were coming to meet her.At the head of them 32 her granny.She welcomed her and asked her why she didn't 33.The girl told her that she had to 34 to get money became her parents were badly ill.Granny told her 35 and gave her lots of beautiful clothes and delicious food.The girl laughed 36.It snowed 37 that night.The girl died 38 a smile on her face.39 , people in the beautiful house began to sing Christmas songs and 40.21.A.in B.on C.at D.(不填)22.A.could B.had better C.would like D.had to 23.A.in front of B.in the front of C.behind D.beside 24.A.at B.to C.in D.for
25.A.what B.why C.if D.when 26.A.some B.any C.nothing D.something 27.A.head B.foot C.top D.middle 28.A.for B.up C.(不填)D.at 29.A.feels B.felt C.smelt D.smells 30.A.and B.but C.so D.or 31.A.went B.got C.looked D.flew 32.A.has B.was C.had D.were 33.A.get money B.go out C.come to see her D.stay at home 34.A.fly into the sky B.come here C.sell flowers D.help others 35.A.didn't worry B.not to worry C.to not worry D.to worry not 36.A.happy B.happier C.happiest D.happily 37.A.heavily B.heavy C.largely D.strongly 38.A.had B.has C.with D.without 39.A.By the way B.At the same time C.except the girl D.By way 40.A.looked after the girl B.talked about the girl C.enjoyed themselves D.watched themselves 【主旨大意】 本文是一篇童话,讲述的内容是一个小女孩由于父母病得很严重,她不得不在圣诞节前夕到大街上卖鲜花,她又冷又饿,感到很累,坐在墙脚下冻死了,小女孩死前是那样的向往美好生活,但她只能在梦境中得到她想要的东西,美丽的幻景与冷酷的现实形成鲜明的对比,深刻揭露了当时社会的黑暗,表达了作者对小女孩的深切同情。
21.B【解析】语境理解与逻辑推理。表示在具体的某一天或某个特定的上午、下午或晚上时,要用介词on,所以选择答案B。22.D【解析】语境理解与逻辑推理。could“能;可以”;had better“最好”;would like“愿意”;had to“不得不”,由前句“Her parents were ill”可推知,应是“她不得不挣钱买食物”,所以选择答案D。23.A【解析】语境理解与逻辑推理。in front of“在„„(外部)的前面”;in the front of“在„„(内部)的前面”;behind“在„„后面”;beside“在„„旁边”,根据后句可知,应是“她在一所漂亮的房子的前面停下来”,所以选择答案A。24.A【解析】语境理解与逻辑推理。根据后面的and a man came out可知应用knock at“敲门”,所以选择答案A。
25.C【解析】语境理解与逻辑推理。根据文章内容可知此处应是“她问他是否想买一些花儿”,应用if来引导宾语从句,所以选择答案C。26.B【解析】语境理解与逻辑推理。some和something用于肯定句,any用于否定句,nothing本身就表示否定意义,所以选择答案B。
27.B【解析】语境理解与逻辑推理。at the foot of a tall wall意为“在高墙根儿”,所以选择答案B。
28.D【解析】语境理解与逻辑推理。look at表示“看„„”,是固定搭配,所以选择答案D。
29.C【解析】语境理解与逻辑推理。smell意为“闻起来”,常用作系动词,此处应用过去式smelt,所以选择答案C。30.A【解析】语境理解与逻辑推理。由前面的“She suddenly had an unusual feeling.She felt she became light”可知此处表示顺承关系,所以选择答案A。
31.D【解析】语境理解与逻辑推理。由前面的“She felt she became light, and slowly she began to fly into the sky.”可知此处应用fly的过去式flew,所以选择答案D。32.B【解析】语境理解与逻辑推理。主语her granny 是第三人称单数,谓语动词应用is的过去式was,所以选择答案B。
33.D【解析】语境理解与逻辑推理。由后面的“people in the beautiful house began to sing Christmas songs„„”可知此处应是问她“为什么不呆在家里”,所以选择答案D。34.C【解析】语境理解与逻辑推理。由文章的第一句“A poor girl was selling flowers in the street”可知应是不得不“卖花”挣钱,所以选择答案C。
35.B【解析】语境理解与逻辑推理。由后面的“and gave her lots of beautiful clothes and delicious food.”可知应是告诉她“不要担心”,tell sb.not to do sth.“告诉某人不要干某事”,所以选择答案B。
36.D【解析】语境理解与逻辑推理。laughed是动词,应用副词来修饰,根据文章内容,所以选择答案D。
37.A【解析】语境理解与逻辑推理。形容雪下得大,应用副词heavily,所以选择答案A。38.C【解析】语境理解与逻辑推理。介词with用来表示伴随情况,without意为“没有”,与文章内容不符,所以选择答案C。39.B【解析】语境理解与逻辑推理。用at the same time与小女孩的遭遇形成强烈的对比,所以选择答案B。
40.C【解析】语境理解与逻辑推理。由前面的“began to sing Christmas songs”可知此处应用enjoyed themselves,所以选择答案C。
【2013浙江杭州】Last night I was driving from Harrisburg to Lewisburg, a distance of about 80 miles.It was late, I was late, and I was driving 31_________.At one point along an open highway, I came to a crossroads with a traffic light.I was 32_________ on the road by now, but as I came near the light, it turned 33_________, and I braked to a stop.I looked left, right, and behind me.Nothing.Not a car, no suggestion of headlights, 34_________ there I sat, waiting for the light to 35_________, the only human being, for at least a mile in any 36_________.I started wondering why I 37_________ to run the light.I was not afraid of being caught, because there was 38_________ no policeman anywhere around and there certainly would have been no 39_________ in going through it.Much later that 40_________, after I’d met with a group in Lewisburg and had climbed into bed near midnight, the question of why I’d stopped for that light 41_________ me.I think I stopped 42_________ it’s part of a contract(契约)we all have with each other.It’s not only the law, but it’s an agreement we have, and we trust each other to follow 43_________: we don’t go through red lights.We do 44_________ we say we’ll do.We show up when we say we’ll show up.I was so 45_________ of myself for stopping for that red light.And as no one would ever have known what a good person I was on the road from Harrisburg to Lewisburg, I had to tell s someone.31.A.fast B.slowly
C.carefully D.hard 32.A.late B.alone
C.worried D.afraid 33.A.green B.yellow
C.red
D.dark 34.A.and
B.or
C.so
D.but 35.A.return B.change C.start
D.continue
36.A.attention B.background C.direction D.information 37.A.refused B.decided C.prepared D.forgot 38.A.hardly B.luckily
C.usually D.clearly 39.A.danger B.excuse
C.space
D.energy 40.A.moment B.night
C.afternoon D.morning 41.A.depended on B.looked forward to C.stayed away from D.came back to 42.A.though B.unless
C.because D.until 43.A.me
B.it
C.him
D.us 44.A.what B.how
C.why
D.that 45.A.tired
B.ready
C.proud
D.sorry 【主旨大意】本文是一篇议论文。文章通过作者没有闯红灯这件事,告诉我们“无规矩不成方圆”的道理,并号召我们无论何时何地为了自己和他人的安全都要遵守交通规则。
31.【解析】选A。逻辑推理题。由上文中的late可知天已黑,作者回家晚了,故可推断开车加速,故选A项,意为“迅速地”。
32.【解析】选B。细节理解和逻辑推理题。由下文中的 Nothing, Not和no可推知作者一个人,故答案选B项,意为“独自的”。33.【解析】选C。细节理解题。由下文 中的stop和交通常识可知红灯亮了。34.【解析】选D。细节理解题。由下文中的 waiting for the light可知虽然路上什么都没有,“可是”作者依然停下车等候。
35.【解析】选B。逻辑推理题。根据上文可知红灯亮了,所以作者停下来等交通灯变绿后通行,故答案选B项,意为“改变”。
36.【解析】选C。细节理解题。由上文中的 a mile可知指的是“距离”,故答案选C项。37.【解析】选A。逻辑推理题。由下文I was not afraid of being caught可知作者不害怕被逮住,故可推知“作者想知道自己为什么没有闯红灯呢?”,故答案选A项,意为“拒绝”。
38.【解析】选D。逻辑推理题。由上文可知作者“不害怕被逮住”可推知是“因为清楚周围没有警察”,故答案选D项,意为“清晰地;清楚地”。
39.【解析】选A。逻辑推理题。由上文可知没有警察,故可推知“闯红灯”就没有“被逮住”的“危险”了,故答案选A项。
40.【解析】选B。细节理解题。由下文中的bed和 near midnight可知是晚上。41.【解析】选D。细节理解题。根据上文中的I started wondering why I rufused to run the light和 the question of why I’d stopped for that light可知“晚上”作者思考的是同样的问题,故答案选D项,意为“回到„„”。
42.【解析】选C。逻辑推理题。由下文It’s not only the law, but it’s an agreement we have可知作者之所以停下来的“原因”是这是彼此之间的一份承诺,故答案选C项,意为“因为”。
43.【解析】选B。细节理解题。由下文we don’t go through red lights可知这是“一条”交通规则,故答案选B项,相当于the rule。
44.【解析】选A。what连接的从句,在句中作宾语。
45.【解析】选C。联系上下文可推知作者为自己没有在任何监督的情况下能自觉遵守交通规则而感到“自豪”,故答案选C项,意为“骄傲的;自豪的”。
(2013浙江绍兴)
三、完形填空(本题有15小题,每小题1分.共计15分)阅该下面短文,然后从各所给的四个选项中选出一个最佳答案
I was feeling a little blue because my mother had lost her job.One day, while I was 26 on the street, I heard the piano music and singing rising above the noise of the people.I walked more slowly to 27 where it was coming from.Then I saw a young lady sitting at a piano.She was singing songs about love, 28 yourself and keeping on trying.The way she was singing made me a little comfortable.I stood there 29,watching her playing on such a crowded New York square.I thought that she must be 30 enough to perform in front of so many people.She noticed me.I walked over and told her how good her 31 sounded.“Thank you.” she said.“I have been going through a hard time recently, 32 you’ve made me hopeful again.” I said to her.“I’m glad that I could help,” she replied, “Why are you so 33 ?” “Well, my mom has lost her job, and I’m not sure what to do „”
“Did you noticed the 34 you were walking? Your head was down.” she said.“Don’t be upset, because 35 comes in different ways and if your head is down, you might not see it.You should 36 more„ lift your head up.”
I looked 37 her, amazed at how she was encouraging me.“ 38 are you playing the piano here?” I asked her with a smile.She 39 that she saw a lot of unhappy people in the world and she tried to cheer 40 up by playing music.I smiled a little wilder, realizing that no difficulties could stop me from going on.26.A.driving B.riding C.running D.walking 27.A.find out B.send out C.take out D.get out 28.A.dressing B.believing C.hurting D.losing 29.A.nervously B.rudely C.angrily D.quietly 30.A.brave B.shy C.bored D.honest 31.A.advice B.idea C.music D.interest 32.A.or B.but C.so D.and 33.A.dirty B.busy C.sad D.lazy 34.A.way B.time C.reason D.station 35.A.opportunity B.health C.pain D.life 36.A.complain B.rest C.smile D.pay 37.A.like B.after C.for D.at 38.A.How B.Why C.When D.Where 39.A.dreamed B.hoped C.guessed D.explain 40.A.us B.them C.me D.her 【答案】26.D 27.A 28.B 29.D 30.A 31.C 32.B 33.C 34A 35.A 36.C 37.D 38.B 39.D 40.B 【主旨大意】
26.D【解析】语境理解。根据第二段第二句I walked more slowly可知,作者是步行在街上。27.A【解析】语境理解。find out意为“查出”,send out意为“发送,发出”,take out“拿出来”,get out“出来”。根据句意“我慢下脚步来,找出声音的来源”可知选择A项。
28.B【解析】语境理解与逻辑推理。根据句意“她唱的歌是关于友爱、自己和不断努力 的”推知“相信自己”,故选B项。
29.D【解析】语境理解与逻辑推理。nervously意为“紧张地”,rudely意为“粗鲁地”,angrily意为“生气地”,quietly意为“安静地”。
30.A【解析】语境理解。brave意为“勇敢的”,shy意为“害羞的”,bored意为“枯燥的”,honest意为“诚实的”。根据句意“我想她能在如此多的人面前唱歌一定是足够勇敢的”,故选A项。31.C【解析】语境理解。advice意为“建议”,idea意为“主意”,music意为“音乐”,interest意为“兴趣”。根据空后的sounded推知“我走过去,告诉她她的音乐听起来是多么的美好”。
32.B【解析】语境理解。根据前一句句意“我最近正处于困境中”和后句句意“你已经让我感到希望了”可知,前后成转折关系,故选转折连词but。
33.C【解析】语境理解。根据上文“我最近正处于困境中”和下文“我妈妈失业了”推知此处选sad“伤心的”。
34A【解析】语境理解。根据后一句Your head was down“你头耷拉着”可知上句句意是“你注意到你走路的方式了吗?”,故选A项。35.A【解析】语境理解。根据后一句“如果你耷拉着头你可能看不到它”,推知句意为“机会会以各种方式出现”,故选A项。
36.C【解析】语境理解。根据后一句“抬起头来”,推知前一句为“你应该多微笑”。37.D【解析】语境理解。look like意为“看起来像”,look after意为“照顾”,look for意为“寻找”,look at意为“看着”。
38.B【解析】语境理解与逻辑推理。根据最后一段后半句“她努力通过演奏音乐来让那些人高兴起来”推知作者问她演奏音乐的原因,故用why。39.D【解析】语境理解。此处解释原因,故用explain。
40.B【解析】语境理解与逻辑推理。根据前半句中的a lot of unhappy people可知,用them代指。
【2013 浙江湖州】
三、完形填空(共15小题,计15分)阅读下面短文,从每题所给的A, B, C, D四个选项中,选出一个能填入文中相应空白处的最佳答案。
George lived with his sick mother in a poor village.One bright sunny 26 in July, he went early to the forest two miles away.He was asked to 27 some wood from under the trees.After working hard for half a day, he looked around for a _28 place to rest and eat his lunch.Suddenly some fine red wild 29 caught his eyes.“How good these will be with my bread and butter!” thought George.He at once began to 30 all the strawberries he could find and sat down by the river, ready to enjoy them.Just then as he was lifting the 31 strawberry to his mouth, he thought of his mother.“shall I 32 them for her?” said he, thinking how much they would make 33 happy, yet still looking at them with longing(渴望的)eyes.“ I will eat half, and take the other half to her,” said he.Then he pided the strawberries into two.34 he found each half looked so small that he put them together again.“I will only taste one.” Then seeing that he taken the biggest, he put it back.Finally he 35 them carefully with some leaves, deciding to keep all 36 his mother.When the sun was beginning to go down, George went home.37 happy he felt that he had all his strawberries for his sick mother.The 38 he came to his home, the less he wished to taste them.As soon as he arrived, he ran to his 39 and happily offered his wild strawberries.Tears in eyes, she put her hand on his head and said 40 , “And you kept them for your sick mother, did you? God will bless you for all this, my child.”
Could the eating of the stawberries have given George half the happiness he felt at the moment.26.A.morning B.noon C.afternoon
D.night 27.A.set up B.pick up
C.put up
D.give up 28.A.hot B.dark C.cool D.noisy 29.A.apples B.strawberries C.pears D.peaches 30.A.buy B.grow C.make
D.collect 31.A.first B.last
C.other
D.next 32.A.cut B.peel C.sell
D.keep 33.A.him B.them C.her D.it 34.A.But B.So C.If
D.Or 35.A.showed B.locked C.covered D.washed 36.A.to B.from C.for D.on 37.A.What B.How C.Why D.Whether 38.A.nearer B.farther C.longer D.later 39.A.father B.sister C.friend D.mother 40.A.angrily B.lovingly C.worriedly D.politely 文章大意:本文讲述了一个感人的故事。乔治在森林里工作时,发现了一些野草莓,刚要吃它们,忽然想起了她生病的母亲,经过激烈的思想斗争,他一个草莓也没吃,全都给他母亲带了回来。
26.A【解析】根据下文的工作了半天后准备吃午饭,可知是早晨开始工作的,故选A。27.B 【解析】他被要求从树下捡拾一些木头,故选B,pick up,捡起、拾起;其他的set up,建立; put up,张贴,give up,放弃。都不符合文意。28.C【解析】很卖力的工作了半天之后,他四下看看,想找一个凉爽的地方休息和吃午饭,故选C,cool,凉爽的。其他dark,黑暗的;hot,热的;noisy,吵闹的,都不合适。29.B 【解析】下文多次提到strawberries,可知选B。
30.D【解析】他马上开始收集这些草莓,collect,收集、搜集。31.A 【解析】从下文可知他一个草莓也没吃,因此他刚要把第一个草莓放到嘴里,就想起了他的母亲。32.D【解析】我应该把它们留给她吗?故选D,keep,保留。其他cut,切割;peel,剥皮;sell,卖,都不符合文意。
33.C 【解析】此处的“她”是指他母亲,故选C,her。
34.A【解析】他把这些草莓分成了两份,但他发现两份都太少了,又把它们和在了一起。故选A。
35.C 【解析】最后她很小心的把他们用树叶包好。故选C,cover,覆盖。其他的show,展示;lock,锁上;wash,洗,都不符合文意。
36.C【解析】决定把所有的都留给她母亲。for,为。
37.B 【解析】他所有的草莓都留给了她母亲,乔治感到多么高兴啊。How happy he felt,是感叹句。
38.A【解析】离家越近,他就越不想品尝这些草莓了。Near,近的。39.D 【解析】从上文可知他与母亲生活在一起。
40.B【解析】他的母亲抚摸着他的头,充满爱的说。故选B,lovingly,充满爱地。其他的angerily,生气地;worriedly,担心地;politely,有礼貌地,都不符合文意。【2013江苏盐城】完形填空(共15小题,每小题1分,计15分。)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
When I was nine years old.I used to go to the post office with my mother, sending greeting cards to my aunt in Singapore.To me, these trips were really 16 memories.And receiving mail through a mailbox outside our gate was just as exciting.My small hands could 17 get the mail without using a key!I always couldn’t wait to see how much I was 18.Oh, a letter!From Singapore!I would run back home and show it to my 19.When there was a letter for me, I wouldn’t run—I would open it right there.After my family moved back to Singapore, I 20 going to the post office.Years later, my company sent me to Shanghai, and the post office found me again.Two years ago I celebrated my 21 with five friends on top of the mountain in Longsheng, China.At sunrise we 22 up to a beautiful view from the mountain top.Later in the afternoon, As we were going 23 the mountain and returning from the sunrise viewing place, a 24 shop caught our attention.It only sold noodles, coffee and had a China 25 sign.We asked the owner if she could really send mail.She happily said yes.It seemed hard to believe 26 we were at the highest top of the mountain.I picked one postcard out and asked my friends to write 27 a birthday note, we bought a stamp, wrote some notes and gave the shop owner the postcard.Three weeks later, I arrived home and 28 my mailbox.Hello, postcard!I broke onto a big smile.That birthday postcard attracted me again to the post office and all its delights.I had 29 the post office all these years.Today I 30 send postcards to friends.And every time I am at the post office buying stamps, I cannot help but smile—how one postcard will make its way across the world and brighten up someone’s day.16.A.bad
B.poor C.good D.short 17.A.easily B.simply
C.hardly
D.specially 18.A.weighing B.getting C.selecting D.accepting 19.A.friend B.aunt C.mother
D.owner 20.A.enjoyed B.stopped C.hated
D.considered 21.A.wedding B.return
C.success D.birthday 22.A.broke B.woke C.grew D.stood 23.A.around B.over C.up
D.down 24.A.cold B.dirty
C.small
D.modern 25.A.Traffic B.Life C.Police
D.Post 26.A.because B.though
C.while
D.when
27.A.him B.me
C.her
D.them 28.A.bought B.repaired C.painted D.opened 29.A.missed B.influenced C.studied D.visited 30.A.just B.seldom C.still
D.never 【主旨大意】本文是一篇记叙文,通过我与明信片的故事,讲述了儿时记忆中去邮局给阿姨邮寄明星贺卡、长大后还是念念不忘明信片,最后悟出一个道理:一张小小的明信片能照亮某些人的生活。
16.【解析】选C。语境理解。儿时记忆是美好的,用good,所以选择答案C。
17.【解析】选A。语境理解。根据上下文,不用钥匙打开信箱,我的小手就很容易地拿出信件,所以选择答案A。
18.【解析】选B。语境理解。这里的句意是“我总是迫不及待地看到我收到多少信件”,所以选择答案B。
19.【解析】选C。语境理解与逻辑推理。根据上下文,这里是“我回家把信交给妈妈”,所以选择答案C。
20.【解析】选B。语境理解。根据上下文,这些年,我不去邮局了。所以选择答案B。21.【解析】选D。语境理解与逻辑推理。由下文“asked my friends to write a birthday note.”可知答案D。
22.【解析】选B。语境理解与逻辑推理。醒来,去山顶看日出。所以选择答案B。
23.【解析】选D。语境理解与逻辑推理。由下文的:傍晚,从看日出的地方返回。所以选择答案D。
24.【解析】选C。细节理解与语境理解题。由下文:它只卖面条与咖啡,可知答案C。25.【解析】选D。语境理解与逻辑推理。由下文:我们问店主是否寄信。可知这里应该是中国邮政的标志。所以选择答案D。
26.【解析】选A。语境理解。我们在山顶,所以不可能寄信的。所以选择答案A。
27.【解析】选B。上文提到我过生日。我选择一张明信片叫朋友写祝福语。所以选择答案B。
28.【解析】选D。细节理解与语境理解题。回到家,打开信箱。所以选择答案D。
29.【解析】选A。语境理解与逻辑推理。这张明信片唤起我的儿时记忆。这些年,我一直想念邮局。
30.【解析】选C。细节理解与语境理解题。所以选择答案C。由下文可知:我仍然邮寄明信片给我的朋友们。
【2013江苏无锡】完形填空:先通读下面的短文,掌握其大意,然后在每小题所给的四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
My parents have always loved everything about India, so a year ago we went on holiday there.It’s a wonderful 15 with beautiful scenes and interesting people.However, I didn’t enjoy Indian 16 very much.On the second day we planned to see an old palace.At the 17 they said.“If you go by train, it’ll take you only two hours to get there.” However, the hot 18 took over four hours.I was very 19 when we got there , so we had some rice and vegetables with bread in a small restaurant.We were 20 to find it was quite nice.I wasn’t full up though and I saw a man nearby eating some little meatballs.I said to my dad, “I’ve been eating rice all week.Can I have some meatballs please?”
Well, they looked delicious so I ate the first one very 21.I was just putting the second one in my mouth when I felt myself 22 —my mouth was on fire!I started to cough(咳嗽)and there were tears(泪水)in my eyes.I couldn’t 23 how spicy(辛辣的)it was!I drank about ten glasses of water but the worst thing was everyone was laughing at me.You couldn’t make me eat another Indian meatball for all the 24 in the world!15.A.town B.city C.country D.restaurant 16.A.food B.scenes C.people
D.costumes 17.A.palace B.hotel C.airport
D.entrance 18.A.sail B.walk C.drive
D.ride 19.A.hungry B.curious C.cheerful D.nervous 20.A.shocked B.surprised C.bored
D.tired 21.A.quietly B.easily C.quickly D.gently 22.A.burning B.watering C.crying
D.smiling 23.A.feel
B.believe C.think
D.know 24.A.diet B.luck C.time D.money 【主旨大意】本文讲述我和父母去印度旅行,看到别人吃肉丸,自己也想吃,结果吃了以后上火了。
15.【解析】选C。常识考查。印度是个国家,故选C。
16.【解析】选A。语境理解。由下文的内容可知,是没有好好的享受印度的食物。
17.【解析】选B。判断推理。由后面句意“如果你们乘火车,将要花两个小时到达那儿”可知是在宾馆。18.【解析】选D。语境理解。句意为“然而炎热的旅途花了四个多小时”。sail航行;walk步行;drive开车;ride旅行。故选D。
19.【解析】选A。语境理解。由we had some rice and vegetables with bread可
全国各地市2013年中考英语试卷分类解析 完形填空(记叙文)
本文2025-01-29 06:00:05发表“合同范文”栏目。
本文链接:https://www.wnwk.com/article/334755.html
- 二年级数学下册其中检测卷二年级数学下册其中检测卷附答案#期中测试卷.pdf
- 二年级数学下册期末质检卷(苏教版)二年级数学下册期末质检卷(苏教版)#期末复习 #期末测试卷 #二年级数学 #二年级数学下册#关注我持续更新小学知识.pdf
- 二年级数学下册期末混合运算专项练习二年级数学下册期末混合运算专项练习#二年级#二年级数学下册#关注我持续更新小学知识 #知识分享 #家长收藏孩子受益.pdf
- 二年级数学下册年月日三类周期问题解题方法二年级数学下册年月日三类周期问题解题方法#二年级#二年级数学下册#知识分享 #关注我持续更新小学知识 #家长收藏孩子受益.pdf
- 二年级数学下册解决问题专项训练二年级数学下册解决问题专项训练#专项训练#解决问题#二年级#二年级数学下册#知识分享.pdf
- 二年级数学下册还原问题二年级数学下册还原问题#二年级#二年级数学#关注我持续更新小学知识 #知识分享 #家长收藏孩子受益.pdf
- 二年级数学下册第六单元考试卷家长打印出来给孩子测试测试争取拿到高分!#小学二年级试卷分享 #二年级第六单考试数学 #第六单考试#二年级数学下册.pdf
- 二年级数学下册必背顺口溜口诀汇总二年级数学下册必背顺口溜口诀汇总#二年级#二年级数学下册 #知识分享 #家长收藏孩子受益 #关注我持续更新小学知识.pdf
- 二年级数学下册《重点难点思维题》两大问题解决技巧和方法巧算星期几解决周期问题还原问题强化思维训练老师精心整理家长可以打印出来给孩子练习#家长收藏孩子受益 #学霸秘籍 #思维训练 #二年级 #知识点总结.pdf
- 二年级数学下册 必背公式大全寒假提前背一背开学更轻松#二年级 #二年级数学 #二年级数学下册 #寒假充电计划 #公式.pdf


